dimarts, 11 de març del 2014

FRASE SETMANAL

 Ut sementem feceris, ita metes 
El que sembris serà el que recolectis. 
LES OBRES PÚBLIQUES
Una de les principals característiques dels romans era el seu sentit pràctic. Ho van demostrar amb les obres públiques que van trobar als seus territoris conquerits. Les seves obres son:
·         ELS AQÜEDUCTES: Servien per abastar l’aigua a les ciutats. Una de les més importants són les <<Les Ferreres>> de Tarragona.


·         ELS PONTS: Són vies de comunicació ja que serveixen per travessar rius i rierols. A Hispania n’hi havia molts: un d’ells és el de Mèrida.


·         LES TERMES: Aquestes construccions tenien una doble finalitat: la higiene i l’entreteniment durant el temps lliure. Aquest tipus d’edifici tenia tres sales: el frigidarium, per el bany d’aigua freda; el tepidarium per el bany tebi i el caldarium per el calent. Els banys d’homes estaven separats dels de les dones.

 LES VIES: Els romans van construir una extensa xarxa de carreteres cap a Roma. Aquestes carreteres eren e pas dels viatjants, dels estudiosos a la recerca, de famosos mestres i per importar productes de les zones més llunyanes. Una de les més importants és la Via Augusta.

·         ELS MONUMENTS COMMEMORATIUS: A la vora de les ciutats i a la vora de les vies hi havia monuments commemoratius de personatges que hi estaven relacionats per algun fet com avui en dia l’arc de Berà que es troba a la Via Augusta.



    

Les classes socials

Els homes lliures:
Eren els ciutadans amb plenitud de drets; i els estrangers que residien a Roma, però ni tenien drets polítics. N’hi havia de diferents classes:
- Els patricis
- Els plebeus
- Els cavallers
- Els clients

Els esclaus
Estaven considerats com a objectes i no com a persones, eren presoners de guerra, fills d’esclaus, nens segrestats per pirates o ciutadans que perdien la llibertat a no complir alguna de les seves obligacions.

Els llibers eren els esclaus que havien obtingut la llibertat. No gaudien de tots els drets:

- No podien tenir càrrecs públic ni tampoc contraure matrimoni amb persones lliures. 

LA CASA ROMANA

CARACTERÍSTIQUES:
La casa romana és inspirada en la casa grega, que té una gran diferència comparada amb la casa moderna. La importància que es donava a l’interior de la casa era superior a la casa vista per fora. Ja parlant de la dedicació que si a posat. Totes les riqueses i les comoditats es trobaven a dins, i des de fora semblaven presons.
Hi havia dos tipus de casa: la domus que tenia una funcionalitat horitzontals i unifamiliar i la insula que s’ha sembla els pisos de la ciutat.



PLÀNOL I DISTRIBUCIÓ DE LA CASA:
L’estructura de la casa romana es va crear per a convidar a la vida a l’aire lliure. Constava d’una gran teulada de quatre vessants encarats a l’interior sostinguts per quatre columnes. Sota d’aquesta hi havia les diferents habitacions i a sobre i trobàvem  una golfa. La teulada donava pas a la llum, a la pluja i a la ventilació.
El pati interior buit sense teulada s’anomenava atrium i l’obertura de la teulada per on penetrava l’aigua és l’impluvium, que és l’espai on es recull l’aigua i el peristylium l’espai d’ampliació amb més cel obert.
El vestibulum és el rebedor per on es passa per un corredor que dóna a la fauces, un tipus de rebedor provisional.
El tablinum era una gran habitació situada a la part oposada de l’entrada utilitzada com a despatx.  I l’exedra  era una estància àmplia com la casa. Els cubicula eren els dormitoris. La culina és la cuina que mai tenia un lloc fix i s’habilitava a qualsevol racó de la casa.

El triclinum era la zona que comunicava al passadís i la cubicula eren habitacions al voltant de l’atrium. La tabernae  eren petits establiments comercials que a vegades servien de dormitoris per al servei. 

dilluns, 10 de març del 2014

Els espectacles  
Els circs, els amfiteatres, el teatre
Els jocs (ludi), tenien a Roma un caràcter religiós. Els més importants eren: els Ludi Romani, els Plebeii, els Ceriales, els Apollinares, els Megalenses i els Florales, que tenien les seves dades establertes. També se celebraven jocs en ocasió dels funerals d’alguna raó especial. Els jocs es feien als circs o als amfiteatres.
ELS CIRCS
Als circs se celebraven les carreres de carros, que podien ser de dos cavalls o bé de quatre. El circ era rectangular i acabat en corba als seus extrems, al mig, hi havia una espècie de mur on al voltant seu hi corrien els cavalls. Durant l’època imperial hi havia grans societats que posseïen cavalls i carros que presentaven a les carreres i es distingien pels seus colors: verd, blanc, blau, etc.
ELS AMFITEATRES
Eren de forma ovalada i s’hi feien els jocs de gladiadors, les lluites entre animals o d’animals contra persones i naumàquies.
L’amfiteatre més famós és l’anomenat Colisseu, començat per l’emperador Vespasià. Tenia una capacitat per a cinquanta mil espectadors.
EL TEATRE
El primer teatre de pedra va ser construït per Pompeu. Els romans, eren molt afeccionats a les representacions de comèdies. Les comèdies més famoses són: Anfitrió, La comèdia de l’olla i El soldat fanfarró.

El públic, durant les representacions, es comportava de forma tumultuosa: cridava, menjava… en realitat, el teatre, era per damunt de tot una diversió popular. 








EL CALENDARI
Divisió de l’any
En un principi el calendari romà era llunar i constava de 10 mesos, que rebien els noms següents: Martius, Aprilis, Maius, Iunius, Quintilis, Sextilis, Augustus, September, October, November, December.
El rei Numa Pompili hi afegí els mesos Ianuarius, en honor del déu Ianus, i Februarius, que rep el nom de les februa, o festes de purificació.
A partir de setembre, els mesos encara conserven encara avui al nom original.

Divisió del mes
Cada mes tenia tres dates fonamentals:
Kalendas, que era el dia 1 del mes.
Nonas, que era el 5 (en els mesos de març, maig, juliol i octubre era el dia 7).
Idus, que era el dia 13 (excepte en els mesos abans indicats, que era el 15).
Març, maig, juliol i octubre tenen 31 dies. Febrer en tenia 28.  Els altres mesos eren de 29 dies.
A l’època de Cèsar es va reformar aquest calendari i es va convertir en solar.

Divisió del dia
El dia estava dividit en quatre parts:


Hora prima: de les 6 a les 9 del matí.
Hora tertia: de les 9 a les 12
Hora sexta: de les 12 a les 3 de la tarda.
Hora nona: de les 3 a les 6
La nit es dividia en:
Primera vigilia: de les 6 de la tarda a les 9.
Secunda vigilia: de les 9 a es 12
Tertia vigiia: de les 12 a les 3 de la matinada.
Quarta vigilia: de les 3 a les 6.

Aquets espais no eren exactes, ja que variaven segons les estacions, per què consideraven dia l’espai comprès entre la sortida i la posta del sol, i nit, la resta. Les hores del dia eren més llargues a l’estiu que a l’hivern, i a la inversa passava a l’hivern.
LA RELIGIÓ

ELS DÉUS ROMANS:
Els antics romans adoraven els numina, forces de la natura que resideixen en les coses, en els éssers de la natura. La vida d’un romà estava dirigida per ells. En un principi no tenien representació humana.
El culte familiar estava format pels Lares, déus de la casa; els Penates, déus del rebost; i els Manes, que eren les ànimes dels morts.

ELS TEMPLES:
Els temples eren petits, eren la llar dels déus. Tenien forma rectangular però n’hi havia algun de circular.

EL CULTE:
Consistia sobretot a fer sacrificis i ofrenes a la divinitat. Generalment s’immolaven animals però també n’hi havia d’incruents, que consistien a oferir fruits, vi, llet... Aquests sacrificis eren acompanyats de pregàries i es feien fora del temple.
El culte familiar el realitzava el pare de la família.

L’ART DE L’ENDEVINACIÓ:
Els romans tenien el costum de consultar la voluntat dels déus, abans de prendre una decisió important, com la d’entrar em combat, declarar la guerra a l’enemic...
Hi havia diferents mètodes:
1) Els augurs, eren els encarregats de predir el futur.
2) Els harúspices ho feien mitjançant l’observació de les entranyes dels animals.
3) La  interpretació dels somnis.
ALTRES CULTES:

Tot i que durant la República ja n’havien sentit l’atracció, és durant l’imperi quan s’estenen a Roma els cultes orientals.